Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez początek

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Elworka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 4 lut 2011, o 19:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kn

Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez początek

Post autor: Elworka »

Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez początek układu wsp.
i prostopadłej do płaszczyzn
\(\displaystyle{ 2x-y+5z+3=0}\)
\(\displaystyle{ x+3y-z-7=0}\)

prosiłabym o wytłumaczenie, co po kolei mam robić.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez początek

Post autor: »

Wskazówka: wektor normalny szukanej płaszczyzny musi być prostopadły do wektorów normalnych dwóch podanych płaszczyzn, więc jest on ich iloczynem wektorowym.

Q.
Elworka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 4 lut 2011, o 19:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kn

Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez początek

Post autor: Elworka »

\(\displaystyle{ \vec{v} = 2, -1, 5}\)
\(\displaystyle{ \vec{u} = 1, 3, -1}\)

wektor szukanej płaszczyzny \(\displaystyle{ \vec{w} A, B C}\)

\(\displaystyle{ 2A-B +5C=0}\)
\(\displaystyle{ A +3B-C= 0}\)

na tym etapie dokładnie stoje.-- 6 lut 2011, o 17:05 --podbijam bo to dla mnie b. ważne i chciałabym wiedzieć jak to rozwiązać a w mojej ksiązce nie ma przykładów.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez początek

Post autor: »

Oblicz iloczyn wektorowy wektorów \(\displaystyle{ \vec{v}}\) i \(\displaystyle{ \vec{u}}\) - to będzie właśnie szukany wektor \(\displaystyle{ \vec{w}}\)

Q.
ODPOWIEDZ