Wykres funkcji i prosta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Kabacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 8 wrz 2010, o 19:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: docelowa
Podziękował: 47 razy

Wykres funkcji i prosta

Post autor: Kabacz »

Wykres funkcji określonej wzorem \(\displaystyle{ f(x)=(x-3) ^{2}-2}\) nie ma punktów wspólnych z prostą o równaniu?

Wiem że mogę obliczyć p i q oraz miejsca zerowe ale co dalej ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wykres funkcji i prosta

Post autor: piasek101 »

Kabacz pisze:Wykres funkcji określonej wzorem \(\displaystyle{ f(x)=(x-3) ^{2}-2}\) nie ma punktów wspólnych z prostą o równaniu?
Były podane odpowiedzi (4 sztuki).

W tej wersji to mamy nieskończenie wiele perostych które nie przetną tej paraboli.
Kabacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 8 wrz 2010, o 19:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: docelowa
Podziękował: 47 razy

Wykres funkcji i prosta

Post autor: Kabacz »

Były:
A)\(\displaystyle{ y=-3}\),B)\(\displaystyle{ y=-1}\)
,C)\(\displaystyle{ y=0}\),D)\(\displaystyle{ y=4}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wykres funkcji i prosta

Post autor: piasek101 »

Masz cztery proste poziome.
Paraboli (o ramionach do góry) nie trafi ta która jest poniżej wierzchołka.
ODPOWIEDZ