Punkt symetryczny względem płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Similquak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 paź 2009, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: internet
Podziękował: 1 raz

Punkt symetryczny względem płaszczyzny

Post autor: Similquak »

Nie mam żadnej koncepcji na rozwiązania tych zadań, bardzo prosiłbym o pomoc.

\(\displaystyle{ Zadanie 1.}\)

Niech \(\displaystyle{ H}\) będzie płaszczyzną zawierającą punkt \(\displaystyle{ A = (1,3,1)}\) oraz prostą
\(\displaystyle{ l:}\)\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1-3t \\ y=2+t \\ z=-2t \end{cases}}\)
Znaleźć punkt \(\displaystyle{ C}\) symetryczny do punktu \(\displaystyle{ B = (1,2,3)}\) względem płaszczyzny \(\displaystyle{ H}\)

\(\displaystyle{ Zadanie 2.}\)
Znaleźć punkt \(\displaystyle{ Q}\) symetryczny do \(\displaystyle{ P = (1,-2,7)}\) względem prostej \(\displaystyle{ l:}\)\(\displaystyle{ \begin{cases} x=2t \\ y=1+t \\ z=2-t \end{cases}}\)


Odpowiedzi
\(\displaystyle{ 1. C = (3,4,1)}\)
\(\displaystyle{ 2. Q = (-5,2,-1)}\)
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Punkt symetryczny względem płaszczyzny

Post autor: Crizz »

Podobne: 236479.htm
ODPOWIEDZ