Dla jakich wartości parametru m funkcja \(\displaystyle{ f(x)=x ^{2} - 2mx+2-m}\) przyjmuje wartości dodatnie dla każdego \(\displaystyle{ x \subseteq R}\)?
Z góry dziękuję bardzo!
Wartości parametru m - podobno proste
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 3 paź 2010, o 13:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dom
- Podziękował: 1 raz
Wartości parametru m - podobno proste
Ostatnio zmieniony 6 lut 2011, o 17:46 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Pamiętaj o klamrach[latex][/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Pamiętaj o klamrach
- piti-n
- Użytkownik
- Posty: 534
- Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclaw
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 45 razy
Wartości parametru m - podobno proste
\(\displaystyle{ \Delta<0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=(-2m) ^{2} - 4 \cdot (2-m) \cdot 1<0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=4m ^{2}-8+4m<0}\)
\(\displaystyle{ \Delta _{m}=4 ^{2}-4 \cdot 4 \cdot (-8)= 144}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=12}\)
\(\displaystyle{ m _{1}= \frac{8-12}{8}= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ m _{2}= \frac{8+12}{8} = 9\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ m \in ( \frac{1}{2}}\);\(\displaystyle{ 9 \frac{1}{2}}\))
Nie wiem czy mi się zdaje ale chyba zły dział
\(\displaystyle{ \Delta=(-2m) ^{2} - 4 \cdot (2-m) \cdot 1<0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=4m ^{2}-8+4m<0}\)
\(\displaystyle{ \Delta _{m}=4 ^{2}-4 \cdot 4 \cdot (-8)= 144}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=12}\)
\(\displaystyle{ m _{1}= \frac{8-12}{8}= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ m _{2}= \frac{8+12}{8} = 9\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ m \in ( \frac{1}{2}}\);\(\displaystyle{ 9 \frac{1}{2}}\))
Nie wiem czy mi się zdaje ale chyba zły dział