Oblicz współrzędne punktu c:
A=(-6,-5)
B=(2,-3)
C=?
Oblicz współrzędne punktu
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Oblicz współrzędne punktu
Wszystko jasne.
W takim razie \(\displaystyle{ \vec{BA}=\vec{CB}}\), a jeżeli nie miałeś własności wektorów, to skorzystaj z tego, że współrzędne środka odcinka to średnia arytmetyczna współrzędnych końców odcinka.
\(\displaystyle{ A=(x,y), \ B=(x_1,y_1)}\), to środek ma współrzędne \(\displaystyle{ \left( \frac{x+x_1}{2} , \frac{y+y_1}{2} \right)}\).
W takim razie \(\displaystyle{ \vec{BA}=\vec{CB}}\), a jeżeli nie miałeś własności wektorów, to skorzystaj z tego, że współrzędne środka odcinka to średnia arytmetyczna współrzędnych końców odcinka.
\(\displaystyle{ A=(x,y), \ B=(x_1,y_1)}\), to środek ma współrzędne \(\displaystyle{ \left( \frac{x+x_1}{2} , \frac{y+y_1}{2} \right)}\).