Znaleźć odległość między dwoma prostymi równoległymi

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
gobi12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 18 mar 2008, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 6 razy

Znaleźć odległość między dwoma prostymi równoległymi

Post autor: gobi12 »

Znaleźć odległość między dwoma prostymi równoległymi
\(\displaystyle{ l: \frac{x-1}{2} = \frac{y+2}{1} = \frac{z}{-1} \\
k: \begin{cases} x=2t \\ y=-1 +t \\ z=2-t \end{cases}}\)
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Znaleźć odległość między dwoma prostymi równoległymi

Post autor: Crizz »

Wystarczy znaleźć punkty, w których te proste przebijają dowolną płaszczyznę do nich prostopadłą (czyli o wektorze normalnym \(\displaystyle{ [2,1,-1]}\) - wystarczy wziąć pod uwagę płaszczyznę \(\displaystyle{ 2x+y-z=0}\)). Ich odległość to szukana odległość prostych.
ODPOWIEDZ