okrąg opisany na trójkącie i prosta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
tommassi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

okrąg opisany na trójkącie i prosta

Post autor: tommassi »

mam punkty które są wierzchołkami trójkąta A=(-1,-2) B=(2,-1) C=(1,2) . i mam teraz wykazać że środek okręgu opisanegona tym trójkącie nie należy do prostej o równaniu:y=1/3x -5/3 ????
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

okrąg opisany na trójkącie i prosta

Post autor: wb »

Oblicz długości boków tego trójkata.

Stwierdź, że jest to trójkat prostokątny.

Znajdź współrzędne środka przeciwprostokątnej, który jest w trójkącie prostokątnym środkiem okręgu opisanego. ((0;0))

Wykaż, że punkt ten nie należy do podanej prostej.
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

okrąg opisany na trójkącie i prosta

Post autor: Calasilyar »

metoda II:
mając te trzy punkty możesz wyliczyc równanie okręgu, następnie środek, a wtedy to już luzik
ODPOWIEDZ