Param. postać równania prostej, płaszcz. przecinające się

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
marvell
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 17 lut 2009, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

Param. postać równania prostej, płaszcz. przecinające się

Post autor: marvell »

Witam,

Mam problem z pewnym zadaniem.
Trzeba znaleźć parametryczną postać równania prostej:

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x - y + 3z - 4 = 0 \\ x + 4y - z - 4 =0 \end{cases}}\)

i podać 2 inne płaszczyzny, których przecięciem jest ta prosta.

Z pierwszą częścią poradziłem sobie (tak mi się wydaje)

\(\displaystyle{ x=1 +5t}\)
\(\displaystyle{ y= 1+ 2t}\)
\(\displaystyle{ z= 1-3t}\)

No i właśnie teraz nie wiem jak wyznaczyć 2 inne płaszczyzny, których przecięciem jest ta prosta.

Pozdrawiam
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Param. postać równania prostej, płaszcz. przecinające się

Post autor: Crizz »

Postać parametryczna się nie zgadza. Pokaż obliczenia.
ODPOWIEDZ