Płaszczyzna styczna do okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
_Maniek_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 1 lip 2009, o 12:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Płaszczyzna styczna do okręgu

Post autor: _Maniek_ »

Przez prostą L:\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y+z-1=0 \\ z=1 \end{cases}}\) poprowadź płaszczyznę styczną do krzywej K: \(\displaystyle{ \begin{cases}x^{2}+y^{2}+z^{2}=2 \\ z=0 \end{cases}}\).

Wcześniejszy podpunkt, w którym płaszczyzny miały być styczne do sfery zrobiłem bez problemu (pęk płaszczyzn, odległość środka sfery od płaszczyzny musi być równa promieniowi), jednak z tym mam problem. Tutaj już raczej nie można skorzystać z tego samego? Odległość punktu styczności płaszczyzny i okręgu od środka okręgu będzie większa niż odległość środka okręgu od płaszczyzny, prawda?
ODPOWIEDZ