Jutro już jest kolos. Znajdz płaszczyznę symetryczą i ...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
aru24
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 31 sty 2011, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Jutro już jest kolos. Znajdz płaszczyznę symetryczą i ...

Post autor: aru24 »

Bardzo was proszę o pomoc, ponieważ jutro jest kolos i z tego typu zadani nie wiem nawet jak się zabrać, dostaliśmy takie przykładowe zadanka:
1. Znajdź płaszczyznę symetryczną do płaszczyzny \(\displaystyle{ \beta :3x+y-z+7=0}\) względem punktu P(2,-3,1).
2. Wyznacz płaszczyznę zawierającą punkt P(2,-1,-3) i przecinającą pod kątem prostym prostą:
l: \(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-y+2z+1=0 \\ x+3y-z-7=0 \end{cases}}\)

Proszę o jak najszybszą odpowiedź.
ODPOWIEDZ