W czworościanie ABCD

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
pucox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 30 sty 2011, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ciechanów

W czworościanie ABCD

Post autor: pucox »

W czworościanie ABCD o wierzchołkach A=(2,0 ,-1) B=(3, -1,1) C=(2,-2,3) D=(0,7 ,0)
znaleźć:
a) długość wysokości czworościanu poprowadzonej do podstawy ABC
b) rzut prostokątny wierzchołka A na ściane BCD

ktoś mi to rozwiąze bo nie wiem za co mam sie zabrać a zależy mi na tym zadaniu gdyż bedzie to na sesji-- 1 lut 2011, o 09:47 --?
matmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 388
Rejestracja: 14 lis 2010, o 19:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 40 razy

W czworościanie ABCD

Post autor: matmi »

a) jest to odległość punktu D od płaszczyzny ABC
b) punkt styczności kuli o środku A z płaszczyzną BCD (promień kuli to odległość A od płaszczyzny BCD)
ODPOWIEDZ