Narysuj elipsę

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
MnMK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 4 wrz 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

Narysuj elipsę

Post autor: MnMK »

Naszkicuj elipsę o równaniu i wyznacz jej ogniska:

\(\displaystyle{ 2x ^{2}+ 8y ^{2} =8}\) Wiem że punkty na osi OX to będą 2 i -2 i na OY 8 i -8 ale nie wiem jak wyznaczyć ogniska.

Bardzo prosze o pomoc
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Narysuj elipsę

Post autor: JankoS »

MnMK pisze:...
Wiem że punkty na osi OX to będą 2 i -2 i na OY 8 i -8 ...
No nie bardzo. Po podzieleniu stronami przez 8 dostajemy postać kanoniczną \(\displaystyle{ \frac{x ^{2}}{4} + y ^{2} =1}\). ogniskami są \(\displaystyle{ F_1=(c,0), \ F_2=(-c,0)}\), gdzie \(\displaystyle{ c=\sqrt{a^2-b^2}= \sqrt{4^2-1^2}}\).
ODPOWIEDZ