Mam problem z takim zadaniem:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla którego prosta l o równaniu \(\displaystyle{ y = mx + 2}\) ma z okręgiem o równaniu \(\displaystyle{ x^{2} + 6x + y^{2} = 7}\) dwa punkty wspólne.
Z góry dziękuję za pomoc!
Wyznacz wszystkie...
Wyznacz wszystkie...
Ostatnio zmieniony 30 sty 2011, o 18:11 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jedne klamry[latex][/latex] na całe wyrażenie.
Powód: Jedne klamry
- akw
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W.
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 57 razy
Wyznacz wszystkie...
najpierw sprowadź równanie okręgu do postaci gdzie będziesz mógł odczytać współrzędne środka i promień okręgu potem skorzystaj ze wzoru na odległość punktu od prostej (musi być mniejsza od promienia)
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Wyznacz wszystkie...
Radziłbym całe wyrażenia ująć w tex.
Podstawiasz za y w równaniu okręgu mx+2:
\(\displaystyle{ x^2+6x+(mx+2)^2=7}\)
Prosta przetnie okrąg w dwóch miejscach, gdy równanie te będzie miało dwa rozwiązania, tzn \(\displaystyle{ \Delta>0}\)
Podstawiasz za y w równaniu okręgu mx+2:
\(\displaystyle{ x^2+6x+(mx+2)^2=7}\)
Prosta przetnie okrąg w dwóch miejscach, gdy równanie te będzie miało dwa rozwiązania, tzn \(\displaystyle{ \Delta>0}\)
Wyznacz wszystkie...
Na pierwszy sposób wpadłem ale nie wychodzi!
Drugi sposób jest ciekawy więc go sprawdzę dzięki wielkie!
Drugi sposób jest ciekawy więc go sprawdzę dzięki wielkie!
Wyznacz wszystkie...
no dochodzę do równania które nie ma rozwiązania a ty rozwiązałes tym sposobem i wyszło?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Wyznacz wszystkie...
Tak w ogóle to zadanie jest nieco łatwiejsze. Wziąłem długopis do ręki.
Co się okazuje.
Punkt (0,2), przez który przechodzi na pewno nasza prosta, leży wewnątrz okręgu. Więc jakby na to nie patrzeć musi ona przeciąć okrąg w dwóch miejscach.
Być może stąd twoje problemy
Co się okazuje.
Punkt (0,2), przez który przechodzi na pewno nasza prosta, leży wewnątrz okręgu. Więc jakby na to nie patrzeć musi ona przeciąć okrąg w dwóch miejscach.
Być może stąd twoje problemy