Proszę o sprawdzenie czy dobrze rozwiązałem zadania.
Zad1) Wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach \(\displaystyle{ A=(-2,-4); B=(4,-6)}\)
Wyszło mi że jest to prosta \(\displaystyle{ y=3x-8}\)
Zad2) Wyznacz równanie osi symetrii trójkąta równoramiennego o wierzchołkach \(\displaystyle{ A=(-2,-3); B=(-1,2); C=(4,1)}\). Wyznacz też wysokość z punktu \(\displaystyle{ B}\) oraz pole trójkąta.
Obliczyłem:
równanie osi symetrii tego trójkąta: \(\displaystyle{ y=-\frac{2}{3}x+\frac{1}{2}}\)
długość wysokości z punktu B: \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)
pole trójkąta: \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\cdot\sqrt{52}\cdot\sqrt{5}}\)
symetralna odcinka, trójkąt równoramienny
symetralna odcinka, trójkąt równoramienny
Ostatnio zmieniony 30 sty 2011, o 16:02 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami[latex], [/latex] . Poprawa wiadomości.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami
symetralna odcinka, trójkąt równoramienny
Dobrze, no to oblicze zad2 jeszcze raz. ; <
Wydaje mi się że równanie osi symetrii trójkąta mam dobrze, musiałem się gdzieś dalej pomylić.
-- 31 sty 2011, o 15:17 --
długość wysokości z punktu B: \(\displaystyle{ \sqrt{13}}\)
Pole trójkąta: \(\displaystyle{ P=1/2*\sqrt{52}* \sqrt{13}}\)
Jeśli dalej jest źle to proszę przedstaw Swoje obliczenia.
Wydaje mi się że równanie osi symetrii trójkąta mam dobrze, musiałem się gdzieś dalej pomylić.
-- 31 sty 2011, o 15:17 --
długość wysokości z punktu B: \(\displaystyle{ \sqrt{13}}\)
Pole trójkąta: \(\displaystyle{ P=1/2*\sqrt{52}* \sqrt{13}}\)
Jeśli dalej jest źle to proszę przedstaw Swoje obliczenia.