Witam. Mam problem z zadankiem:
Oblicz pole równoległoboku i znajdź punkt \(\displaystyle{ D}\) jeśli:
\(\displaystyle{ A(1,2,3),\, B(4,0,3),\, C(-2,3,0)}\)
Udało mi się zrobić prostą rzecz jaką jest wyznaczenie wektorów:
\(\displaystyle{ AB(3,-2,0),\, AC(-3,1,-3)}\)
Czy aby znaleźć wektor \(\displaystyle{ AD}\) muszę obliczyć iloczyn wektorowy \(\displaystyle{ AB\times AC}\)?
Jak potem znaleźć punkt \(\displaystyle{ D}\) i jak obliczyć pole?
Pole równoległoboku
Pole równoległoboku
Ostatnio zmieniony 30 sty 2011, o 12:50 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Pole równoległoboku
A nie prościej wyznaczyć współrzędne punktu D z równości \(\displaystyle{ \vec{AB}=\vec{DC}}\) lub \(\displaystyle{ \vec{BC}=\vec{AD}}\)?
Pole najłatwiej obliczyć z klasycznego wzoru (z geometrii płaskiej): \(\displaystyle{ P=|AB||AD|\sin\angle(AB, AD)}\). Rzeczywiście, mamy \(\displaystyle{ |AB|^2|AD|^2=P^2+(\vec{AB}\circ\vec{AD})^2}\), więc \(\displaystyle{ P=\sqrt{|AB|^2|AD|^2-(\vec{AB}\circ\vec{AD})^2}}\).
Pole najłatwiej obliczyć z klasycznego wzoru (z geometrii płaskiej): \(\displaystyle{ P=|AB||AD|\sin\angle(AB, AD)}\). Rzeczywiście, mamy \(\displaystyle{ |AB|^2|AD|^2=P^2+(\vec{AB}\circ\vec{AD})^2}\), więc \(\displaystyle{ P=\sqrt{|AB|^2|AD|^2-(\vec{AB}\circ\vec{AD})^2}}\).
Pole równoległoboku
OK. Znalazłem punkt \(\displaystyle{ D(5,-5,0)}\)
Co dalej?
Nie kumam tego wzoru na pole.
OK. Już wiem co i jak. Dzieki za pomoc.
Co dalej?
Nie kumam tego wzoru na pole.
OK. Już wiem co i jak. Dzieki za pomoc.