Szukanie parametrów a i b, koło

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
drmb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 44 razy

Szukanie parametrów a i b, koło

Post autor: drmb »

zad
Dla jakich wartości parametrów a oraz b równanie przedstawia koło.Podaj jego środek i promień
\(\displaystyle{ x^2+y^2+ax-by+\frac{1}{4}a^2+\frac{1}{4}b^2<\frac{1}{2}ab}\)

Po przekształceniach wyszło mi \(\displaystyle{ (x+\frac{1}{2}a)^2+(y-\frac{1}{2}b)^2=\frac{1}{2}ab}\) jednak nie wiem co dalej zrobić :/

EDIT : Poprawiłem bo chyba źle przepisałem
Ostatnio zmieniony 29 sty 2011, o 18:56 przez drmb, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Szukanie parametrów a i b, koło

Post autor: piasek101 »

Ta nierówność nigdy nie będzie przedstawiać koła.-- 29 stycznia 2011, 21:39 --[edit]
Po jakiejś poprawce wcześniejszego.

Chodzi o znak nierówności.

Ps. Jak poprawiasz post nie mamy tego na podglądzie.
ODPOWIEDZ