Wektory i czworokąt

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
fuzzgun

Wektory i czworokąt

Post autor: fuzzgun »

Punkty \(\displaystyle{ A=\left( -3,0\right)}\) , \(\displaystyle{ B=\left( 4,-1\right)}\) , \(\displaystyle{ C=\left( 5,1\right)}\) , \(\displaystyle{ D=\left( 2,3\right)}\) są wierzchołkami czworokąta. W jakim stosunku dzieli bok \(\displaystyle{ AD}\) prosta równoległa do boku \(\displaystyle{ DC}\) przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ B}\) ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wektory i czworokąt

Post autor: anna_ »

57681.htm#p226330
fuzzgun

Wektory i czworokąt

Post autor: fuzzgun »

Dlaczego wektor \(\displaystyle{ \vec{AP}}\) ma większe współrzędne niż wektor \(\displaystyle{ \vec{PD}}\) skoro z rysunku czworokąta w układzie współrzędnych wynika że \(\displaystyle{ \vec{AP}}\) jest krótszy niż \(\displaystyle{ \vec{PD}}\) ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wektory i czworokąt

Post autor: anna_ »

Ale przecież AP jest dłuższy od PD
ODPOWIEDZ