zad
Dla jakich wartości parametru m równanie przedstawia okrąg
\(\displaystyle{ (x-2)^2 +(y+3)^2=m^2-1}\)
Myślę że trzeba zacząć od \(\displaystyle{ m^2-1>0}\), ale nie wiem co dalej :/
Obliczanie wartośći parametru m
-
- Użytkownik
- Posty: 441
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Pomógł: 71 razy
Obliczanie wartośći parametru m
rozwiązać potrzeba po prostu tą nierówność
łatwo widać że \(\displaystyle{ m \in (1, \infty ) \cup(- \infty ,-1)}\)
łatwo widać że \(\displaystyle{ m \in (1, \infty ) \cup(- \infty ,-1)}\)