Znajdź punkt A
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Znajdź punkt A
Równanie prostej BC:
\(\displaystyle{ \frac{y-1}{x-0}=\frac{-2-1}{1-0}\\y-1=-3x\\3x+y-1=0\\BC:\ \ 3x+y-1=0}\)
Długość odcinka BC:
\(\displaystyle{ |BC|=\sqrt{(1-0)^2+(-2-1)^2}=\sqrt{10}}\)
d- odległość punktu A od prostej BC (wysokość trójkąta ABC)
\(\displaystyle{ A=(a;\ 0)\\\frac{d\sqrt{10}}{2}=4\\d=\frac{8}{\sqrt{10}}}\)
\(\displaystyle{ d=\frac{|3a+0-1|}{\sqrt{3^2+1^2}}=\frac{8}{\sqrt{10}}\\|3a-1|=8\\3a-1=8\ \vee\ 3a-1=-8\\a=3\ \ \vee\ \ a=-\frac{7}{3}}\)
\(\displaystyle{ A_1=(3;\ 0)\ \ \vee\ \ A_2=(-\frac{7}{3};\ 0)}\)
\(\displaystyle{ \frac{y-1}{x-0}=\frac{-2-1}{1-0}\\y-1=-3x\\3x+y-1=0\\BC:\ \ 3x+y-1=0}\)
Długość odcinka BC:
\(\displaystyle{ |BC|=\sqrt{(1-0)^2+(-2-1)^2}=\sqrt{10}}\)
d- odległość punktu A od prostej BC (wysokość trójkąta ABC)
\(\displaystyle{ A=(a;\ 0)\\\frac{d\sqrt{10}}{2}=4\\d=\frac{8}{\sqrt{10}}}\)
\(\displaystyle{ d=\frac{|3a+0-1|}{\sqrt{3^2+1^2}}=\frac{8}{\sqrt{10}}\\|3a-1|=8\\3a-1=8\ \vee\ 3a-1=-8\\a=3\ \ \vee\ \ a=-\frac{7}{3}}\)
\(\displaystyle{ A_1=(3;\ 0)\ \ \vee\ \ A_2=(-\frac{7}{3};\ 0)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 684
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 101 razy
Znajdź punkt A
Skorzystaj z wektorowego wzoru na pole trójkąta:
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\left| \begin{vmatrix} x_1&y_1\\x_2&y_2\end{vmatrix}\right|}\)
(Wyznacznik macierzy w wartości bezwzględnej - nie wiedziałem jak to ładniej zapisać więc tłumaczę )
Gdzie
\(\displaystyle{ \vec{AB}=[x_1;y_1]}\)
\(\displaystyle{ \vec{AC} =[x_2;y_2]}\)
Współrzędne A to \(\displaystyle{ A(x_A;0)}\), bo leży na OX.
Edit---
Niby można tak jak wyżej, ale tutaj sprawa zamyka się w jednym równaniu a wzorek jest bardzo przydatny
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\left| \begin{vmatrix} x_1&y_1\\x_2&y_2\end{vmatrix}\right|}\)
(Wyznacznik macierzy w wartości bezwzględnej - nie wiedziałem jak to ładniej zapisać więc tłumaczę )
Gdzie
\(\displaystyle{ \vec{AB}=[x_1;y_1]}\)
\(\displaystyle{ \vec{AC} =[x_2;y_2]}\)
Współrzędne A to \(\displaystyle{ A(x_A;0)}\), bo leży na OX.
Edit---
Niby można tak jak wyżej, ale tutaj sprawa zamyka się w jednym równaniu a wzorek jest bardzo przydatny