Równanie płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mysza358
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 14 gru 2010, o 20:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok

Równanie płaszczyzny

Post autor: mysza358 »

Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty A=(1,2,4), B=(4,8,-1) i C=(6,0,2). Podaj współrządne wektora normalnego do płaszczyzny.
nie wiem jak się zabrać do tego zadania.. chciałam przez równianie prostej jakoś..ale to nic nie daje.. Ktoś pomoże jak to zrobić?
lambu22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 30 lis 2010, o 23:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 8 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: lambu22 »

Np tak:

\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} x&y&z&1\\1&2&4&1\\4&8&-1&1\\6&0&2&1\end{vmatrix}}\)
Tillo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 23 kwie 2009, o 14:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 4 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: Tillo »

Poprowadź dwa wektory \(\displaystyle{ \vec{AB}}\) i \(\displaystyle{ \vec{AC}}\) i policz ich iloczyn wektorowy. Otrzymasz wektor normalny szukanej płaszczyzny. Potem zapisz równanie płaszczyzny korzystając z tego wektora i punktu A
mysza358
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 14 gru 2010, o 20:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok

Równanie płaszczyzny

Post autor: mysza358 »

do Tillo:
jak mam obliczyć iloczyn wektorowy skoro nie mam kąta?
moze mam zły wzór.. napisz jaki to wzór jest, oK?
Tillo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 23 kwie 2009, o 14:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 4 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: Tillo »

Ostatnio zmieniony 26 sty 2011, o 18:27 przez Tillo, łącznie zmieniany 1 raz.
mysza358
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 14 gru 2010, o 20:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok

Równanie płaszczyzny

Post autor: mysza358 »

co oznaczają te litery i, j, k w tym wzorze?
Tillo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 23 kwie 2009, o 14:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 4 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: Tillo »

wersory, inaczej (1,0,0) (0,1,0) (0,0,1). Tak naprawdę to tylko zapis, nie należy podstawiać tych wartości w wyznaczniku tylko go wyznaczyć używając literek a po policzeniu podstawić te wartości i dostaniesz wektor wynikowy
mysza358
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 14 gru 2010, o 20:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok

Równanie płaszczyzny

Post autor: mysza358 »

a możesz mi to obliczyć? bo jakoś nie umiem tego sobie wyobazić
Tillo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 23 kwie 2009, o 14:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 4 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: Tillo »

jakbym nie zakuwał do egzaminu to bym rozwiązał ;p podstaw te dwa wektory o których mówiłem do tego wyznacznika i po prostu go policz chociażby z Sarusa
mysza358
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 14 gru 2010, o 20:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok

Równanie płaszczyzny

Post autor: mysza358 »

do tego końcowego, tak?
a litery zostawiam? to co mi to da?
Tillo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 23 kwie 2009, o 14:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 4 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: Tillo »

Po wyliczeniu wyznacznika pod litery podstawiasz kolejno wektory które Ci napisałem i da Ci to wektor normalny szukanej płaszczyzny. Dalszą drogę opisałem wyżej
mysza358
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 14 gru 2010, o 20:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok

Równanie płaszczyzny

Post autor: mysza358 »

chyba już wiem, albo mi się tylko tak wydaje;p-- 25 sty 2011, o 20:35 --czyli te wersory co napisałes to w końcu mam podstawić po te i itp czy nie?
Tillo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 23 kwie 2009, o 14:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 4 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: Tillo »

tak, a potem zsumować wszystko
ODPOWIEDZ