Trójkąt ABC jest wpisany w prostokąt ABDE tak, że punkt C leży na boku DF. Oblicz współrzędne punktów D i E.
A = (-2;-1)
B = (3;0)
C = (0;2)
D = (?;?)
E = (?;?)
trójkąt ABC jest wpisany w prostokąt ABDE
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
trójkąt ABC jest wpisany w prostokąt ABDE
Licz kolejno
1. Równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
2. odległość punktu C od prostej z punktu 1 (to długość boku AE i BD)
3. równanie prostej prostopadłej do prostej z punktu 1 i przechodzącej przez punkt A (na tej prostej będzie leżał punkt E)
4. równanie prostej prostopadłej do prostej z punktu 1 i przechodzącej przez punkt B (na tej prostej będzie leżał punkt D)
1. Równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
2. odległość punktu C od prostej z punktu 1 (to długość boku AE i BD)
3. równanie prostej prostopadłej do prostej z punktu 1 i przechodzącej przez punkt A (na tej prostej będzie leżał punkt E)
4. równanie prostej prostopadłej do prostej z punktu 1 i przechodzącej przez punkt B (na tej prostej będzie leżał punkt D)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
trójkąt ABC jest wpisany w prostokąt ABDE
Albo bez długości boku.
Wyznaczyć :
- prostą AB
- proste prostopadłe do AB idące przez A ; B
- prostą || do AB idącą przez C
- punkty przecięcia odpowiednich.
Wyznaczyć :
- prostą AB
- proste prostopadłe do AB idące przez A ; B
- prostą || do AB idącą przez C
- punkty przecięcia odpowiednich.