Mam zadanie do zrobienia ze współliniowości. Nie za bardzo wiem jak się za niego zabrać:
Wiedząc, że punkt \(\displaystyle{ P=(1,3)}\) należy do prostej \(\displaystyle{ y= -2x+5}\), sprawdź czy punkty \(\displaystyle{ P}\), \(\displaystyle{ R=(-1,7)}\) oraz \(\displaystyle{ Q=(2,1)}\) są współliniowe.
Współliniowość punktów
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 14 lut 2010, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Współliniowość punktów
Ostatnio zmieniony 24 sty 2011, o 15:12 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 14 lut 2010, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Współliniowość punktów
Podstawiłem punkty pod wzór i wyszło mi coś takiego:
P 3=3
R 7=7
Q 1=1
Wychodzi na to że wszystkie punkty są współliniowe Czy to koniec zadania, czy muszę coś jeszcze obliczać?
P 3=3
R 7=7
Q 1=1
Wychodzi na to że wszystkie punkty są współliniowe Czy to koniec zadania, czy muszę coś jeszcze obliczać?
Ostatnio zmieniony 24 sty 2011, o 15:27 przez lukas510, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Współliniowość punktów
\(\displaystyle{ R=(-1,7)}\)
\(\displaystyle{ y= -2x+5}\)
\(\displaystyle{ 7=y= -2 \cdot (-1)+5}\)
\(\displaystyle{ 7=7}\)
punkt R leży na prostej
Q podobnie-- dzisiaj, o 15:33 --Piszesz tylko odpowiedź, że punkty są współliniowe
\(\displaystyle{ y= -2x+5}\)
\(\displaystyle{ 7=y= -2 \cdot (-1)+5}\)
\(\displaystyle{ 7=7}\)
punkt R leży na prostej
Q podobnie-- dzisiaj, o 15:33 --Piszesz tylko odpowiedź, że punkty są współliniowe