postac parametryczna
postac parametryczna
prostą: \(\displaystyle{ l : \frac{x-2}{3}= \frac{x+1}{2}=\frac{z-1}{-2}}\) zamienić na postać parametryczną. Prosze o wskazówki.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2011, o 20:48 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 251
- Rejestracja: 21 paź 2010, o 16:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 17 razy
postac parametryczna
każdą stronę wyrażenia pomnóż przez \(\displaystyle{ 6}\)(miałaś chyba na mysli y w środkowej części?). Wtedy \(\displaystyle{ 2(x-2)= \ 3(y+1)=\ -3(z-1)\ \rightarrow \ 2x-4\ =\ 3y+3\ =\ -3z+3}\). Teraz np. dodaj do każdej strony \(\displaystyle{ 4}\): \(\displaystyle{ 2x\ =\ 3y+7\ =\ -3z+7}\) i podziel przez \(\displaystyle{ 2}\): \(\displaystyle{ x \ = \frac{3y+7}{2}\ =\ \frac{-3z+7}{2}}\). Podstaw \(\displaystyle{ x=t}\) i wylicz teraz \(\displaystyle{ y $ i $ z $ w zależności od $t}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
postac parametryczna
To się robi automatem.
\(\displaystyle{ \frac{x-x_0}{a}=\frac{y-y_0}{b}=\frac{z-z_0}{c} \Leftrightarrow \begin{cases} x=at+x_0 \\ y=bt+y_0 \\ z=ct+z_0 \end{cases},t\in \mathbb{R}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x-x_0}{a}=\frac{y-y_0}{b}=\frac{z-z_0}{c} \Leftrightarrow \begin{cases} x=at+x_0 \\ y=bt+y_0 \\ z=ct+z_0 \end{cases},t\in \mathbb{R}}\)