na prostej znajdź punkt odległy o 10 od płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Justyna2010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 11 lis 2010, o 21:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ,hggjkb
Podziękował: 6 razy

na prostej znajdź punkt odległy o 10 od płaszczyzny

Post autor: Justyna2010 »

a) na prostej \(\displaystyle{ \begin{cases}x=0 \\ y=t \\ z=t \end{cases}}\) znajdź punkt odległy o 10 od płaszczyzny \(\displaystyle{ x+y+z=0}\)

a) wzór na odległość punktu od płaszczyzny to \(\displaystyle{ d= \frac{\left| Ax+By+Cz+D\right| }{ \sqrt{A^2+B^2+C^2} }}\) czyli w tym przypadku to \(\displaystyle{ 10= \frac{\left| x+y+z\right| }{ 1 }}\)
ale jak znaleźć ten punkt na prostej?-- 23 sty 2011, o 16:36 --czy to będzie \(\displaystyle{ 10= 2t}\) czyli \(\displaystyle{ t= 5}\) czyli ten punkt to \(\displaystyle{ (0,5,5)}\)??
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

na prostej znajdź punkt odległy o 10 od płaszczyzny

Post autor: Crizz »

Dwie uwagi:
\(\displaystyle{ A=B=C=1}\).
\(\displaystyle{ \sqrt{A^2+B^2+C^2}=?}\)
\(\displaystyle{ |x|=a \Leftrightarrow x=a \vee x=-a}\)
ODPOWIEDZ