Równanie prostej równoległej do prostej AB

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
lukas510
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 14 lut 2010, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Równanie prostej równoległej do prostej AB

Post autor: lukas510 »

Witam Mam pewne zadanie do zrobienia, ale nie wiem którym wzorem mam się posłużyć żeby je rozwiązać.

Dane są punkty A=(1,2) B=(-3,4):
wyznacz równanie prostej równoległej do prostej AB i przechodzącej przez punkt C=(2,-5)

Jakim wzorami mam się posłużyć się przy rozwiązaniu tego zadania? Czy chodzi tu o wzór równania kierunkowego prostej przechodzącej przez punkty?
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Równanie prostej równoległej do prostej AB

Post autor: Lbubsazob »

Najpierw napisz równanie prostej AB (wzór na równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty). Potem równoległa do niej ma taki sam współczynnik kierunkowy, ale inny wyraz wolny (który jest jakąś niewiadomą). Do wzoru nowej prostej wstawiasz punkt C i masz nowe równanie.
Awatar użytkownika
akw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W.
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 57 razy

Równanie prostej równoległej do prostej AB

Post autor: akw »

Możesz najpierw znaleźć równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B. W zasadzie wystarczy Ci tylko jak wyliczysz współczynnik kierunkowy tej prostej. Potem korzystasz z tego że prosta równoległa ma ten sam współczynnik kierunkowy więc pozostaje Ci wyliczyć b z równania \(\displaystyle{ y=ax+b}\) drugiej prostej. Podstawiasz dane punktu i masz wyliczone b.
lukas510
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 14 lut 2010, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Równanie prostej równoległej do prostej AB

Post autor: lukas510 »

Obliczyłem współczynnik kierunkowy \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\). Podłożyłem to i pkt. z C pod wzór: \(\displaystyle{ y=ax+b}\). Wyszło mi że \(\displaystyle{ b= 6}\).

Zapisałem wynik w tej postaci: \(\displaystyle{ y=- \frac{1}{2} x+6}\)
Dobrze mi to wyszło?
Ostatnio zmieniony 23 sty 2011, o 16:49 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Równanie prostej równoległej do prostej AB

Post autor: Lbubsazob »

Powinno być \(\displaystyle{ \blue y=-\frac{1}{2}x-4}\).
lukas510
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 14 lut 2010, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Równanie prostej równoległej do prostej AB

Post autor: lukas510 »

Zgadza się Przeoczyłem zmianę znaku przy przenoszeniu liczby na drugą stronę.

Dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ