najmniejsza odległość punktów
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 27 lis 2006, o 20:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 13 razy
najmniejsza odległość punktów
Na prostej o równaniu 2x-y+5=0 wyznacz punkt Q którego odległość od punktu P=(3,0) jest najmniejsza. Oblicz tę najmniejszą odległość
- Mapedd
- Użytkownik
- Posty: 299
- Rejestracja: 3 paź 2004, o 02:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 33 razy
najmniejsza odległość punktów
wzor na odleglosc punktu \(\displaystyle{ (x_0;y_0)}\)od prostej\(\displaystyle{ l:Ax+By+C=0}\)
\(\displaystyle{ d=\frac{|Ax_0+By_0+C|}{\sqrt{A^2+B^2}}}\)
albo nie, poprowdz prosta rownolegla do danej i przechodzaca przez dany punkt, potem znajdz rownanie prostej prostopadlej do obu i znajdz punkt przeciecia z ta piersza prosta, on wlanie bedzie najblizej punktu P
\(\displaystyle{ d=\frac{|Ax_0+By_0+C|}{\sqrt{A^2+B^2}}}\)
albo nie, poprowdz prosta rownolegla do danej i przechodzaca przez dany punkt, potem znajdz rownanie prostej prostopadlej do obu i znajdz punkt przeciecia z ta piersza prosta, on wlanie bedzie najblizej punktu P
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
najmniejsza odległość punktów
Mapedd, po co tworzyc prosta rownolegla, jezeli mozna odrazu prosta prostopadla do prostej y=2x+5 przechodzaca przez pkt P, a pozniej z rozwiazania ukladu rownan masz punkt Q.
jezeli juz masz te dwa punkty to wzor na odleglosc: \(\displaystyle{ \sqrt {(x_{2}-x_{1})^{2}+(y_{2}-y_{1})^{2}}}\)
jezeli juz masz te dwa punkty to wzor na odleglosc: \(\displaystyle{ \sqrt {(x_{2}-x_{1})^{2}+(y_{2}-y_{1})^{2}}}\)