Napisz równania stycznych do okręgu o i przechodzących p

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Żelazny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 6 gru 2006, o 14:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kątowni
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1 raz

Napisz równania stycznych do okręgu o i przechodzących p

Post autor: Żelazny »

Napisz równania stycznych do okręgu o i przechodzących pkt A

\(\displaystyle{ o: x^2+y^2+10x-6y+30=0; A(-7,9)}\)
z tego
\(\displaystyle{ S(-5,3); r=2}\)
Prostą styczną przedstawiam jako
\(\displaystyle{ k: y=ax+b}\)
Wstawiam współrzędne pkt A i mam
\(\displaystyle{ b=-5a-1}\) oraz \(\displaystyle{ k: ax-y-5a-1=0}\)
\(\displaystyle{ d(S,k)=r}\)
\(\displaystyle{ \frac{|10a+4|}{\sqrt{a^2+1}}=2}\)
Dalej z tego wychodzą mi dwie proste, które można przedstawić w postaci kierunkowej, a powinna wyjść jedna taka prosta i dodatkowo prosta o równaniu x=-7. Posypałem się w obliczeniach??
Justyna999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 5 gru 2006, o 13:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

Napisz równania stycznych do okręgu o i przechodzących p

Post autor: Justyna999 »

ja proponuje sprawdzić czy punkt A nalezy do okręgu bo jeśli nie to okrąg może miec dwie styczne do okręgu...
Żelazny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 6 gru 2006, o 14:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kątowni
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1 raz

Napisz równania stycznych do okręgu o i przechodzących p

Post autor: Żelazny »

Pkt A nie należy do okręgu i mamy dwie styczne.
Awatar użytkownika
Mate_k_matyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 lut 2007, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl

Napisz równania stycznych do okręgu o i przechodzących p

Post autor: Mate_k_matyka »

Jak z tego:
\(\displaystyle{ o: x^2+y^2+10x-6y+30=0; A(-7,9)}\)
zostało obliczone to:
\(\displaystyle{ S(-5,3); r=2}\)
Nie bardzo rozumiem, może ktoś wytłumaczyć?
abc666

Napisz równania stycznych do okręgu o i przechodzących p

Post autor: abc666 »

bo \(\displaystyle{ x^2+y^2+10x-6y+30=0}\)
jest równoważne
\(\displaystyle{ (x+5)^2+(y-3)^2=4}\)
Swierzak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 18 lis 2010, o 19:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw
Podziękował: 3 razy

Napisz równania stycznych do okręgu o i przechodzących p

Post autor: Swierzak »

Witam! Proszę uprzejmie, aby ktoś wytłumaczył mi czemu:
\(\displaystyle{ \frac{|10a+4|}{\sqrt{a^2+1}}=2}\)
ODPOWIEDZ