Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać to zadanie, za które w ogóle nie wiem jak się zabrać... chodzi mi chociaż o naprowadzenie jak to zrobić
Dana jest elipsa o równaniu \(\displaystyle{ 5x ^{2} +9y^2=45}\) oraz punkt \(\displaystyle{ A=(2,- \frac{5}{3})}\) . Napisać równanie prostych przechodzących przez punkt A i przez ogniska.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
elipsa. równanie prostych
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 19 sty 2011, o 23:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nibylandia
elipsa. równanie prostych
Musisz skorzystać z wzoru na równanie prostej przechodzącej przez 1 punkt:
\(\displaystyle{ y- y_{0} = m(x- x_{0} )}\)
Masz podany punkt \(\displaystyle{ A \left( 2, - \frac{5}{3} \right)}\)
\(\displaystyle{ x_{0} =2}\)
\(\displaystyle{ y_{0} = - \frac{5}{3}}\)
I to podstawiasz do równania prostej:
\(\displaystyle{ y+ \frac{5}{3} =m(x-2)}\)
\(\displaystyle{ y- y_{0} = m(x- x_{0} )}\)
Masz podany punkt \(\displaystyle{ A \left( 2, - \frac{5}{3} \right)}\)
\(\displaystyle{ x_{0} =2}\)
\(\displaystyle{ y_{0} = - \frac{5}{3}}\)
I to podstawiasz do równania prostej:
\(\displaystyle{ y+ \frac{5}{3} =m(x-2)}\)
Ostatnio zmieniony 23 sty 2011, o 17:37 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedna para klamer[latex][/latex] na CAŁE wyrażenie.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedna para klamer