Proste i płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Jaca91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 30 lis 2010, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 58 razy

Proste i płaszczyzny

Post autor: Jaca91 »

Zad. 1. Oblicz kąt miedzy płaszczyznami: \(\displaystyle{ 3x−2y+2z +2 = 0}\) oraz \(\displaystyle{ −2x+y−2z +4 = 0}\)

Zad. 2. Oblicz kąt miedzy przecinajacymi sie prostymi: \(\displaystyle{ x = 2+2t, y = −1+t, z = 1+2t}\), oraz \(\displaystyle{ x = 2−t, y = −1+t, z = 1 − 4t}\).

Zad. 3. Napisz równanie ogólne postaci \(\displaystyle{ Ax+By +Cz +D = 0}\) płaszczyzny prostopadłej do prostej \(\displaystyle{ x = 1+t,
y = −3 − 2t, z = −3 − 2t}\)
i przechodzacej przez punkt \(\displaystyle{ (4,−2, 4)}\).
Ostatnio zmieniony 19 sty 2011, o 10:41 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Wyrażenia matematyczne umieszczaj w klamrach [latex]...[/latex]
ODPOWIEDZ