Rónanie normalnej do hiperboli

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Remol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 8 paź 2010, o 23:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Daleko

Rónanie normalnej do hiperboli

Post autor: Remol »

Czy wie ktoś może jaki jest wzór na równanie normalnej do hiperboli??

Byłbym bardzo wdzieczny
Ostatnio zmieniony 18 sty 2011, o 11:19 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Rónanie normalnej do hiperboli

Post autor: anna_ »

Równanie normalnej do hiperboli \(\displaystyle{ \frac{x^{2}}{a^{2}} - \frac{y^{2}}{b^{2}} = 1}\) w punkcie \(\displaystyle{ P(x_1,y_1)}\)

\(\displaystyle{ y-y_1= \frac{a^2y_1}{b^2x_1}(x-x_1)}\)
ODPOWIEDZ