kwadrat wpisany w elipsę.
kwadrat wpisany w elipsę.
Oblicz długość boku kwadratu wpisanego w elipsę \(\displaystyle{ \frac{x^2}{25} + \frac{y^2}{9} = 1}\)
Ostatnio zmieniony 16 sty 2011, o 22:20 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
kwadrat wpisany w elipsę.
\(\displaystyle{ A(x,y)}\)
\(\displaystyle{ B(x,-y)}\)
\(\displaystyle{ C(-x,-y)}\)
\(\displaystyle{ D(-x,y)}\)
Z równości
\(\displaystyle{ |AB|=|BC|}\) otrzymasz \(\displaystyle{ x=y}\)
Współrzędne wierzchołków otrzymasz rozwiązując równanie:
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{25} + \frac{x^2}{9} = 1}\)
\(\displaystyle{ B(x,-y)}\)
\(\displaystyle{ C(-x,-y)}\)
\(\displaystyle{ D(-x,y)}\)
Z równości
\(\displaystyle{ |AB|=|BC|}\) otrzymasz \(\displaystyle{ x=y}\)
Współrzędne wierzchołków otrzymasz rozwiązując równanie:
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{25} + \frac{x^2}{9} = 1}\)