Na początek chcę się przywitać, to mój pierwszy post
Mam prośbę, mógłby mi ktoś pokazać, jak rozwiązać te zadania? Kompletnie nie mam pojęcia jak to zrobić. Przekształcam postać ogólną do kierunkowej i... stoję w miejscu.
Prosiłbym też o wytłumaczenie co i jak, szczególnie w pierwszym i trzecim przykładzie.
Dla jakiej wartości parametru m podana prosta jest równoległa do prostej 4x+3y+7=0?
\(\displaystyle{ a) (2m+1)x-y=0}\)
\(\displaystyle{ b) m - \frac{1}{2}x - \frac{1}{2}y = 0}\)
\(\displaystyle{ c) \frac{m}{6}x - \frac{3}{4}y + 3 = 0}\)
Z góry dziękuję i proszę o w miarę szybką odpowiedź
Pozdrawiam.
Równanie prostej na płaszczyźnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 sty 2011, o 19:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
-
- Użytkownik
- Posty: 140
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RJS \ Krk
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 12 razy
Równanie prostej na płaszczyźnie.
żeby prosta była równoległa to musi zajść warunek \(\displaystyle{ \frac{A_1}{A_2}= \frac{B_1}{B_2}}\), jeżeli dodatkowo \(\displaystyle{ \frac{C_1}{C_2}}\) jest równe tamtym, to proste się pokrywają.
\(\displaystyle{ \frac{2m + 1}{4} = \frac{-1}{3}}\)
\(\displaystyle{ 6m + 3 = -4}\)
\(\displaystyle{ m = \frac{-7}{6}}\)
Analogicznie resztę zrobić ;]
\(\displaystyle{ \frac{2m + 1}{4} = \frac{-1}{3}}\)
\(\displaystyle{ 6m + 3 = -4}\)
\(\displaystyle{ m = \frac{-7}{6}}\)
Analogicznie resztę zrobić ;]
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 sty 2011, o 19:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
Równanie prostej na płaszczyźnie.
Hmm... A jest możliwość, żeby jeden przykład "rozbudować" i pokazać po kolei, co z czego się bierze? Wiem, że dużo pisania ale naprawdę muszę to zrozumieć
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie prostej na płaszczyźnie.
Nie rozbuduję - ale proponuję klasycznie (nie ma tu pionowych) - proste \(\displaystyle{ y=ax+b}\) i \(\displaystyle{ y=cx+d}\) są || gdy \(\displaystyle{ a=c}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 140
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RJS \ Krk
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 12 razy
Równanie prostej na płaszczyźnie.
Ok ale musisz mieć postać \(\displaystyle{ y=ax +b}\), a tam masz \(\displaystyle{ -y}\), \(\displaystyle{ \frac{1}{2}y}\), \(\displaystyle{ \frac{3}{4} y}\), też musisz doprowadzić do tego żeby był współczynnik przy \(\displaystyle{ y}\) równy 1.
Jeżeli masz dwie proste i chcesz sprawdzić czy są one równoległe to porównujesz tak jak Ci napisałem wyżej.
prosta k: \(\displaystyle{ A_1x +B_1y+C_1 = 0}\) - równanie prostej
prosta l: \(\displaystyle{ A_2x + B_2y + C_2 = 0}\)
Porównujesz współczynniki: \(\displaystyle{ \frac{A_1}{A_2} = \frac{B_1}{B_2}}\).
Jeżeli dodatkowo \(\displaystyle{ \frac{C_1}{C_2} = \frac{A_1}{A_2} = \frac{B_1}{B_2}}\), to proste nie tylko są równoległe, ale również się pokrywają
Jeżeli masz dwie proste i chcesz sprawdzić czy są one równoległe to porównujesz tak jak Ci napisałem wyżej.
prosta k: \(\displaystyle{ A_1x +B_1y+C_1 = 0}\) - równanie prostej
prosta l: \(\displaystyle{ A_2x + B_2y + C_2 = 0}\)
Porównujesz współczynniki: \(\displaystyle{ \frac{A_1}{A_2} = \frac{B_1}{B_2}}\).
Jeżeli dodatkowo \(\displaystyle{ \frac{C_1}{C_2} = \frac{A_1}{A_2} = \frac{B_1}{B_2}}\), to proste nie tylko są równoległe, ale również się pokrywają
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 sty 2011, o 19:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
Równanie prostej na płaszczyźnie.
Ech, pogubiłem się. Skąd np. wzięło się \(\displaystyle{ \frac{2m+1}{4}}\) ? Jak podzielić \(\displaystyle{ \frac{m}{6}x}\) przez \(\displaystyle{ -\frac{3}{4}}\)? Głównie o to mi chodzi... bo sprowadzam równanie ogólne do postaci kierunkowej i nie wiem, jak wyliczyć \(\displaystyle{ \frac{B_1}{B_2}}\) Powtarzam się, ale chciałbym zobaczyć zrobiony, przeanalizowany przykład, żeby zrozumieć, co z czego się bierze. Najlepiej pierwszy, z tym nawiasem. Kiedy się go usuwa? Kiedy się zmienia znak? itp.
Bardzo proszę o odpowiedź, bo nie wiem, gdzie robię błąd.
Bardzo proszę o odpowiedź, bo nie wiem, gdzie robię błąd.
-
- Użytkownik
- Posty: 140
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RJS \ Krk
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 12 razy
Równanie prostej na płaszczyźnie.
viper46820 pisze: Dla jakiej wartości parametru m podana prosta jest równoległa do prostej \(\displaystyle{ 4x+3y+7=0}\)?
\(\displaystyle{ a) (2m+1)x-y=0}\)
\(\displaystyle{ b) m - \frac{1}{2}x - \frac{1}{2}y = 0}\)
\(\displaystyle{ c) \frac{m}{6}x - \frac{3}{4}y + 3 = 0}\)
twoja prosta \(\displaystyle{ k}\) : \(\displaystyle{ 4x+3y+7=0}\)MJay pisze: prosta k: \(\displaystyle{ A_1x +B_1y+C_1 = 0}\) - równanie prostej
prosta l: \(\displaystyle{ A_2x + B_2y + C_2 = 0}\)
Porównujesz współczynniki: \(\displaystyle{ \frac{A_1}{A_2} = \frac{B_1}{B_2}}\).
Jeżeli dodatkowo \(\displaystyle{ \frac{C_1}{C_2} = \frac{A_1}{A_2} = \frac{B_1}{B_2}}\), to proste nie tylko są równoległe, ale również się pokrywają
twoje \(\displaystyle{ A_1 = 4}\), \(\displaystyle{ B_1 = 3}\), \(\displaystyle{ C_1 = 7}\)
twoja prosta \(\displaystyle{ l}\): \(\displaystyle{ (2m+1)x-y=0}\)
twoje \(\displaystyle{ A_2 = 2m + 1}\), \(\displaystyle{ B_2 = -1}\), \(\displaystyle{ C_2 = 0}\)
Teraz porównujemy jak wyżej: \(\displaystyle{ \frac{A_1}{A_2} = \frac{B_1}{B_2}}\)
zatem: \(\displaystyle{ \frac{4}{2m + 1} = \frac{3}{-1}}\)
\(\displaystyle{ -1 \cdot 4 = (2m + 1) \cdot 3}\)
\(\displaystyle{ -4 = 6m + 3}\)
\(\displaystyle{ 6m = -7}\)
\(\displaystyle{ m = - \frac{7}{6}}\)