Znajdz punkt M, dla którego pole będzie największe

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
magda1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 7 lis 2010, o 13:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

Znajdz punkt M, dla którego pole będzie największe

Post autor: magda1993 »

Na krzywej o równaniu \(\displaystyle{ 2xy - x ^{2}=1}\) między punktami A i B wyznacz taki punkt
M, aby pole trójkąta ABM było największe.


\(\displaystyle{ A=(x_{A} ; y _{A})

B= (x_{B} ;y _{B} )}\)

Próbowałam podstawić współrzędne do równania krzywej, tworząc układ równań, następnie porównując to co otrzymałam, ale nic nie wychodzi.

Czy ktoś ma jakiś pomysł? Proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ