Znajdź styczna do hiperboli
\(\displaystyle{ 4x ^{2} -y ^{2} =4}\)
przechodząca przez punkt a (1,4)
Styczna do hiperboli
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 15 sty 2011, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Styczna do hiperboli
Wzór na styczną do hiperboli \(\displaystyle{ \frac{x^2}{a^2}-\frac{y^2}{b^2}=1}\) w punkcie \(\displaystyle{ (x_0,y_0)}\):
\(\displaystyle{ \frac{xx_0}{a^2}-\frac{yy_0}{b^2}=1}\)
Wykorzystaj ten wzór, a następnie ułóż układ równań, żeby wyznaczyć \(\displaystyle{ x_0,y_0}\) (pierwsze równanie wynika z faktu, że \(\displaystyle{ (x_0,y_0)}\) należy do hiperboli, więc spełnia jej równanie; drugie wynika z tego, że punkt \(\displaystyle{ A}\) należy do szukanej prostej).
\(\displaystyle{ \frac{xx_0}{a^2}-\frac{yy_0}{b^2}=1}\)
Wykorzystaj ten wzór, a następnie ułóż układ równań, żeby wyznaczyć \(\displaystyle{ x_0,y_0}\) (pierwsze równanie wynika z faktu, że \(\displaystyle{ (x_0,y_0)}\) należy do hiperboli, więc spełnia jej równanie; drugie wynika z tego, że punkt \(\displaystyle{ A}\) należy do szukanej prostej).
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 15 sty 2011, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
Styczna do hiperboli
Czy mógłbyś rozpisać rozwiązanie odrazu by mi się to rozjaśniło z góry Dziękuję
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Styczna do hiperboli
Po kolei, zacznij od zapisania równania podanej hiperboli w postaci \(\displaystyle{ \frac{x^2}{a^2}-\frac{y^2}{b^2}=1}\) (podziel najpierw obie strony równania przez \(\displaystyle{ 4}\)). Potem zapisz ogólne równanie szukanej prostej \(\displaystyle{ \frac{xx_0}{a^2}-\frac{yy_0}{b^2}=1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 15 sty 2011, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
Styczna do hiperboli
Mam rozumieć że to jest styczna do hiperboli?
\(\displaystyle{ \frac{x ^{2} }{1}- \frac{4y ^{2} }{1}= 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{x ^{2} }{1}- \frac{4y ^{2} }{1}= 1}\)