równanie płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
asius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 8 sty 2011, o 19:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

równanie płaszczyzny

Post autor: asius »

chiałabym aby ktoś mógł mi wyjaśnic sposób obliczania, bo w środę mam kolokwium a nie mam pojecia jak się takie zadania robi :
1. znaleźc równianie plaszczyzny przechodzącej przez A (0,1,1) i rzut punktu B(0,1,5) prostopadły na prostą \(\displaystyle{ \frac{x-1}{2}= \frac{y-1}{1}= \frac{z-1}{-1}}\) i oddaloną od początku układu wspólrzędnych o \(\displaystyle{ d= \frac{1}{ \sqrt{14} }}\)

2.znaleźc rzut prostej \(\displaystyle{ \frac{x-3}{5}= \frac{y+1}{1}= \frac{z-4}{1}}\) na płaszczyznę
\(\displaystyle{ 2x-2y+3z-5=0}\) (prostopadle)
dorota91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 16 cze 2012, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń

równanie płaszczyzny

Post autor: dorota91 »

Bardzo proszę o pomoc, również mam problem z zdaniem 1.
ODPOWIEDZ