Wierzchołek zbioru

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
superes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 22 sty 2010, o 01:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 4 razy

Wierzchołek zbioru

Post autor: superes »

potrzebuje_pomocy_w rozwiązaniu następującego zadania:
Czy dany wektor jest wierzchołkiem zbioru wypukłego określonego układem poniższych warunków.
Jeżeli jest podaj rodzaj wierzchołka zdegenerowany czy niezdegenerowany

\(\displaystyle{ x_{1}+ x _{2}+ x_{3} \le 5\\
x_{1}-x _{3} \le 0\\
x_{2} + x_{3} \le 3\\
x _{1}+x _{2} \le 3\\
x _{i} \ge 0 \\i=1,2,3\\
wektor:\\
X ^{T}=[1,2,1]}\)
ODPOWIEDZ