równanie stycznej okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Anne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 9 paź 2010, o 16:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 10 razy

równanie stycznej okręgu

Post autor: Anne »

Mam problem z takim zadaniem: Znaleźć równanie stycznej okręgu \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=25}\) przechodzącej przez punkt (12,0).
Wiem, że prosta y=ax+b ma przechodzić przez punkt (12,0) a zatem dla x=12, druga współrzędna y=0, więc 0=12a+b, czyli b=-12a, a zatem równanie (z parametrem) tych prostych to to y=ax-12a. Więc teraz trzeba rozwiązać układ równań: \(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}+y^{2}=25\\y=ax-12a\end{cases}}\). No i teraz rozwiązanie tego układy równań nie chce mi wyjść.
Awatar użytkownika
cyberciq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 19 kwie 2010, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 43 razy

równanie stycznej okręgu

Post autor: cyberciq »

\(\displaystyle{ x^2+(ax-12a)^2=25}\) teraz trzeba znaleźć parametry \(\displaystyle{ a}\) dla którego to równanie ma 1 rozwiązanie(bo styczna ma tylko jeden punkt wspólny), a zatem musimy znaleźć deltę=0. Obliczone wartości \(\displaystyle{ a}\) wstawimy do równania prostej.

pozdrawiam
MJay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RJS \ Krk
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 12 razy

równanie stycznej okręgu

Post autor: MJay »



Oblicz \(\displaystyle{ d}\) (odległość punktu od środka okręgu), promień masz dany. Oblicz \(\displaystyle{ r'}\) z pitagorasa. Stworz okrąg o środku w punkcie 12;0 i promieniu \(\displaystyle{ r'}\). Pkty wspolne tych dwoch okregow to miejsca w ktorych prosta przechodzaca przez pkt 12;0 bedzie styczna do okregu, potem tylko wyznacz te proste.
ODPOWIEDZ