współrzędne środka i długosc promienia okregu.
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
współrzędne środka i długosc promienia okregu.
mam wykazać że jeśli a jest rózne od b to rów:\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+ax+by+\frac{ab}{2}}\) jest równ okregu. i mam policzyc współrzedne srodka i dlugosc promienia
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
współrzędne środka i długosc promienia okregu.
Zrób założenie, że a = b; doprowadź równanie do postaci: \(\displaystyle{ (x+a)^{2} + (y+b)^{2} = r^{2}\,}\) i zobacz co wyjdzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- PFloyd
- Użytkownik
- Posty: 620
- Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kęty
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 122 razy
współrzędne środka i długosc promienia okregu.
robisz tak:
\(\displaystyle{ (x+\frac{a}{2})^{2}+(y+\frac{b}{2})^{2}=\frac{a^{2}+b^{2}-2ab}{4}= \frac{(a-b)^{2}}{4}}\)
\(\displaystyle{ o:(-\frac{a}{2},-\frac{b}{2}),\,r=\frac{a-b}{2}}\)
\(\displaystyle{ (x+\frac{a}{2})^{2}+(y+\frac{b}{2})^{2}=\frac{a^{2}+b^{2}-2ab}{4}= \frac{(a-b)^{2}}{4}}\)
\(\displaystyle{ o:(-\frac{a}{2},-\frac{b}{2}),\,r=\frac{a-b}{2}}\)