ja mam podobne ale się zaciąłem :/
\(\displaystyle{ x ^{6}+64=0}\)
\(\displaystyle{ x=-2}\)
potem wzór, ale mam problem z podstawieniem tego
skąd wziąć "n", "cos i sin", i co to jest "k"?
\(\displaystyle{ x_{k}=\sqrt[n]{|x|}(cos\frac{\varphi +2k\pi}{n}+isin\frac{\varphi +2k\pi}{n})}\)
Rozwiązanie równania, ciało liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żelechów
Rozwiązanie równania, ciało liczb zespolonych
Ostatnio zmieniony 14 sty 2011, o 16:58 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy.
-
- Użytkownik
- Posty: 140
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RJS \ Krk
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 12 razy
Rozwiązanie równania, ciało liczb zespolonych
\(\displaystyle{ x ^{6}+64=0}\)
\(\displaystyle{ x=-2}\)
Skąd Ci taki wynik wyszedł?
\(\displaystyle{ x^6 = 2^6 \cdot i^6}\), bo \(\displaystyle{ (0;1)^6 = -1}\)
\(\displaystyle{ x = 2i}\) a nie -2
\(\displaystyle{ x=-2}\)
Skąd Ci taki wynik wyszedł?
\(\displaystyle{ x^6 = 2^6 \cdot i^6}\), bo \(\displaystyle{ (0;1)^6 = -1}\)
\(\displaystyle{ x = 2i}\) a nie -2