Napisac rownanie plaszczyzny ktura szedlaby przez proste:
\(\displaystyle{ \frac{x-1}{2} = \frac{y+2}{3} = \frac{z}{1}}\) i
\(\displaystyle{ \frac{x}{2} = \frac{y-1}{3} = \frac{z+2}{1}}\)
Rownanie plaszczyzny idacej przez dwie proste
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Rownanie plaszczyzny idacej przez dwie proste
Sprawdź, czy dane proste są równoległe, czy się przecinają (nie mogą być skośne, skoro ma istnieć płaszczyzna je zawierająca).
W pierwszym przypadku obierz na jednej z prostych dwa dowolne punkty, na drugiej jeden punkt. W drugim przypadku wyznacz punkt wspólny obu prostych i oprócz tego obierz na każdej z nich po jednym punkcie.
Znajdź równanie płaszczyzny zawierającej obrane 3 punkty.
W pierwszym przypadku obierz na jednej z prostych dwa dowolne punkty, na drugiej jeden punkt. W drugim przypadku wyznacz punkt wspólny obu prostych i oprócz tego obierz na każdej z nich po jednym punkcie.
Znajdź równanie płaszczyzny zawierającej obrane 3 punkty.
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 24 lis 2009, o 10:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wilno
- Podziękował: 27 razy
Rownanie plaszczyzny idacej przez dwie proste
myslalem ze jezeli obydwie maja ten sam wektor kierunkowy to sa rownolegle, wiec przecinacsie nie moga
-
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lost Hope
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 502 razy
Rownanie plaszczyzny idacej przez dwie proste
Niezależnie od wzajemnego położenia prostych, o ile są one różne, można działać tak.
Niech \(\displaystyle{ u}\) będzie wektorem kierunkowym jednej z prostych. Wybierzmy teraz po jednym punkcie z każdej prostej, powiedzmy \(\displaystyle{ P,Q.}\) Niech \(\displaystyle{ v=P-Q}\). Wektor \(\displaystyle{ w=u\times v}\) jest prostopadły do szukanej płaszczyzny zatem równanie płaszczyzny to
\(\displaystyle{ \left\langle w,X\right\rangle=\left\langle w,P-0\right\rangle}\)
gdzie \(\displaystyle{ X=(x,y,z)}\).
Mi wyszło tak (przykładowe wektory i punkty):
Kierunkowy pierwszej prostej:
\(\displaystyle{ u=(2,3,1)}\)
\(\displaystyle{ P=(3,1,1), Q=(0,1,-2), v=(3,0,3)}\)
\(\displaystyle{ u\times v=(9,-3,-3)}\)
Równanie płaszczyzny:
\(\displaystyle{ 9x-3y-3z=9\cdot 3-3\cdot 1-9\cdot 1}\)
czyli
\(\displaystyle{ 9x-3y-3z=15}\).
Niech \(\displaystyle{ u}\) będzie wektorem kierunkowym jednej z prostych. Wybierzmy teraz po jednym punkcie z każdej prostej, powiedzmy \(\displaystyle{ P,Q.}\) Niech \(\displaystyle{ v=P-Q}\). Wektor \(\displaystyle{ w=u\times v}\) jest prostopadły do szukanej płaszczyzny zatem równanie płaszczyzny to
\(\displaystyle{ \left\langle w,X\right\rangle=\left\langle w,P-0\right\rangle}\)
gdzie \(\displaystyle{ X=(x,y,z)}\).
Mi wyszło tak (przykładowe wektory i punkty):
Kierunkowy pierwszej prostej:
\(\displaystyle{ u=(2,3,1)}\)
\(\displaystyle{ P=(3,1,1), Q=(0,1,-2), v=(3,0,3)}\)
\(\displaystyle{ u\times v=(9,-3,-3)}\)
Równanie płaszczyzny:
\(\displaystyle{ 9x-3y-3z=9\cdot 3-3\cdot 1-9\cdot 1}\)
czyli
\(\displaystyle{ 9x-3y-3z=15}\).
Ostatnio zmieniony 14 sty 2011, o 15:26 przez xiikzodz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 24 lis 2009, o 10:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wilno
- Podziękował: 27 razy
Rownanie plaszczyzny idacej przez dwie proste
wow, dzienki z pomoc tyko cemu rownanie jakies dziwne
\(\displaystyle{ \left\langle w,x\right\rangle=\left\langle w,P-0\right\rangle}\)-- 14 sty 2011, o 15:26 --dzieki
\(\displaystyle{ \left\langle w,x\right\rangle=\left\langle w,P-0\right\rangle}\)-- 14 sty 2011, o 15:26 --dzieki
-
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lost Hope
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 502 razy
Rownanie plaszczyzny idacej przez dwie proste
Wyszedł mały "x". Powinno być \(\displaystyle{ X=(x,y,z)}\) czyli wektor zmiennych odpowiadających współrzednym. Poprawione u góry.