najmniejsza suma długości odcinków

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kameleon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 25 mar 2008, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 2 razy

najmniejsza suma długości odcinków

Post autor: kameleon »

Dane są punkty \(\displaystyle{ A=(1,0) i B=(6,1)}\). Na prostej \(\displaystyle{ k: x-y+5=0}\) wyznacz taki punkt P, aby suma długości odcinków AP i BP była najmniejsza.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

najmniejsza suma długości odcinków

Post autor: piasek101 »

Wyznaczasz obraz punktu B w symetrii względem danej prostej - masz B'.

Potem prosta AB'.

Punkt przecięcia danej ze znalezioną to szukany P.
ODPOWIEDZ