krzywa na sferze

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
coccinelle
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 8 sty 2011, o 14:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 7 razy

krzywa na sferze

Post autor: coccinelle »

Pozostało mi do zrobienia jeszcze trzy zadania:

1) Udowodnij, że jeżeli wszystkie płaszczyzny normalne krzywej przechodzą przez pewien punkt, to krzywa leży na sferze.

2) Udowodnij, że jeżeli wszystkie płaszczyzny ściśle styczne do krzywej przechodzą przez pewien punkt to krzywa jest planarna (płaska)

3) Niech \(\displaystyle{ \alpha}\) będzie krzywą regularną i \(\displaystyle{ \kappa \neq 0}\) w \(\displaystyle{ P}\). Udowodnij, że krzywa płaska uzyskana z projekcji \(\displaystyle{ \alpha}\) na płaszczyznę ściśle styczną w \(\displaystyle{ P}\) ma tą samą krzywiznę co \(\displaystyle{ \alpha}\)

Pomóżcie
ODPOWIEDZ