Znajdź równanie prostej która przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ A=(4,1)}\)i która odcina na osiach układu współrzędnych odcinki o jednakowej długości.
Proszę o pomoc z tym zadańkiem:D
równanie prostej
- akw
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W.
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 57 razy
równanie prostej
\(\displaystyle{ y=ax+b \\ 1=4a+b \\ b=1-4a}\)
Ale zauważ że ta prosta odcina na osiach układu odcinki jednakowej długości więc ma postać \(\displaystyle{ y=x +b\vee y=-x+b}\)
czyli \(\displaystyle{ a= \pm 1}\)
Ale zauważ że ta prosta odcina na osiach układu odcinki jednakowej długości więc ma postać \(\displaystyle{ y=x +b\vee y=-x+b}\)
czyli \(\displaystyle{ a= \pm 1}\)