Punkty A=(2,-6), C=(4,8) są przeciwległymi wierzchołkami rombu o boku długości 10.Wyznacz współrzędne pozostałych punktów.
Z góry bardzo dziękuje.
Współrzędne pozostałych punktów..
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 19:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Z.
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 19:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Z.
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 140
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RJS \ Krk
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 12 razy
Współrzędne pozostałych punktów..
1 sposob.
Dwa okregi o promieniach 10 z obu tych pktów. Pkty wspolne tych okregow dadzą wynik dwóch kolejnych boków
2 sposób.
Wyznaczasz pkt srodka przekatnej AC i tworzysz prosta prostopadła do tej przekątnej przechodzącą przez srodek. Z pitagorasa wyliczasz odleglosc tego pktu od wierzcholkow (\(\displaystyle{ x = \sqrt{10^2 - \left( \frac{\left| AC\right| }{2} \right)^2 }}\))
Dwa okregi o promieniach 10 z obu tych pktów. Pkty wspolne tych okregow dadzą wynik dwóch kolejnych boków
2 sposób.
Wyznaczasz pkt srodka przekatnej AC i tworzysz prosta prostopadła do tej przekątnej przechodzącą przez srodek. Z pitagorasa wyliczasz odleglosc tego pktu od wierzcholkow (\(\displaystyle{ x = \sqrt{10^2 - \left( \frac{\left| AC\right| }{2} \right)^2 }}\))