równanie paraboli - krzywe stozkowe

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
karolina150490
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 29 gru 2010, o 18:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sandomierz
Podziękował: 1 raz

równanie paraboli - krzywe stozkowe

Post autor: karolina150490 »

Napisac rownanie paraboli o wierzchołku w początku układu symwtrycznej wzgledem osi OY i przechodzacej przez punkt \(\displaystyle{ A=(-1,-4)}\)
No i doszlam do tego ze :
\(\displaystyle{ ( x - x _{0} ) ^{2} = 2p(y - y _{0} )}\)
wierzchołek paraboli czyli \(\displaystyle{ W=(0,0)}\)
czyli z tego wyjdzie
\(\displaystyle{ x ^{2} =2py}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{ x^{2} }{2p}}\) i wlasnie nie wiem czy jeszcze jakos da sie wyliczyc to p czy moze to juz powinam zostawic prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 11 sty 2011, o 17:03 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

równanie paraboli - krzywe stozkowe

Post autor: Chromosom »

oczywiscie ze da sie wyliczyc, podstaw do otrzymanego rownania \(\displaystyle{ x=-1,\ y=-4}\) i wylicz \(\displaystyle{ p}\)
karolina150490
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 29 gru 2010, o 18:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sandomierz
Podziękował: 1 raz

równanie paraboli - krzywe stozkowe

Post autor: karolina150490 »

dzieki
ODPOWIEDZ