znajdz prosta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
tomciopaluch933
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 10 sty 2011, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

znajdz prosta

Post autor: tomciopaluch933 »

\(\displaystyle{ S}\) jest środkiem jednej z cięciw okręgu \(\displaystyle{ (x-1) ^{2} + (y-1)^{2} =41}\). Znajdź równanie prostej zawierajacęj cięciwe. \(\displaystyle{ S=(2,4)}\)
Ostatnio zmieniony 10 sty 2011, o 19:33 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: W klamrach [latex][/latex] umieszczaj jedynie wyrażenia matematyczne.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

znajdz prosta

Post autor: Lbubsazob »

Pewnie można też inaczej, ale mam taki pomysł:
- szukasz środka okręgu (z równania)
- masz 2 punkty: środek okręgu i środek cięciwy, piszesz równanie prostej przechodzącej przez te punkty
- równanie prostej zawierającej cięciwę to równanie prostej prostopadłej do tamtej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ (2,4)}\)
tomciopaluch933
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 10 sty 2011, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

znajdz prosta

Post autor: tomciopaluch933 »

mi wyszło \(\displaystyle{ (x-2) ^{2}+(y-4) ^{2}=41}\) dobrze?:)
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

znajdz prosta

Post autor: Lbubsazob »

Równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty to \(\displaystyle{ y=3x-2}\). Prostopadła do niej przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ (2,4)}\) ma wzór \(\displaystyle{ y=- \frac{1}{3}x+b}\) i po wstawieniu punktu wychodzi \(\displaystyle{ y=- \frac{1}{3}x+4 \frac{2}{3}}\).
tomciopaluch933
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 10 sty 2011, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

znajdz prosta

Post autor: tomciopaluch933 »

jeżeli moge sie zapytac sakd wziałeś to rownanie prostej przechodzącej przez dwa punkty?:)
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

znajdz prosta

Post autor: Lbubsazob »

Ze wzoru na równanie prostej...

\(\displaystyle{ \blue y-y_1= \frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}\left( x-x_1\right)}\)
ODPOWIEDZ