Boki trójkąta podzielone w różnych stosunkach - wektory

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
libertas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 paź 2010, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Boki trójkąta podzielone w różnych stosunkach - wektory

Post autor: libertas »

Dany jest trójkąt różnoboczny \(\displaystyle{ ABC}\). Punkt \(\displaystyle{ P}\) dzieli bok \(\displaystyle{ AB}\) w stosunku \(\displaystyle{ 1 : 2}\) licząc od wierzchołka \(\displaystyle{ A}\); punkt \(\displaystyle{ Q}\) dzieli bok \(\displaystyle{ BC}\) w stosunku \(\displaystyle{ 1 : 2}\) licząc od wierzchołka\(\displaystyle{ B}\), a punkt \(\displaystyle{ R}\) dzieli bok \(\displaystyle{ CA}\) w stosunku \(\displaystyle{ 1 : 2}\) licząc od wierzchołka \(\displaystyle{ C}\). Wykaż, że \(\displaystyle{ |AQ| + |BR| + |CP| =0}\) (to są długości wektorów)
Ostatnio zmieniony 11 sty 2011, o 00:37 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
MJay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RJS \ Krk
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 12 razy

Boki trójkąta podzielone w różnych stosunkach - wektory

Post autor: MJay »

Mam nadzieję, że wklejanie obrazków w dziale geometrii nie jest niedozwolone.

Patrz:


To jest trójkąt równoboczny, każdy z jego boków jest podzielony na 3 części, to oznacza, że jeżeli wektory łączymy tak jak na rysunku to kąt przy wierzchołku będzie podzielony w skali 1:2 (czyli \(\displaystyle{ 20^o:40^o}\)). Niebieskie kąty to kąty \(\displaystyle{ 60^o}\), a zielone \(\displaystyle{ 20^o}\). Weźmy zatem np. trójkąt AB i punkt przecięcia wektora AQ i BR (sorry nie zaznaczyłem go). W trójkącie suma kątów wynosi \(\displaystyle{ 180^o}\) więc mamy \(\displaystyle{ x - 20^o - 40^o = 180^o => x = 120^o}\) (pomarańczowe kąty) => kąty w srodku trójkąta który tworzą wektory są równe \(\displaystyle{ 60^o}\) czyli wektory tworzą trójkąt równoboczny. Jeżeli przesuniemy końce wektorów równolegle to kąty się nie zmienią a otrzymamy coś takiego jak na rysunku drugim. W ten sposób dodaje się wektory (poprzez ustawienie poczatku jedno na koncu drugiego. Po dodaniu wszystkich trzech wychodzi ze wracamy do punktu poczatkowego, czyli udowodnilismy, że dodanie wektorów AQ, BR i CP jest równe 0.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Boki trójkąta podzielone w różnych stosunkach - wektory

Post autor: TheBill »

libertas pisze:Dany jest trójkąt różnoboczny \(\displaystyle{ ABC}\).
MJay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RJS \ Krk
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 12 razy

Boki trójkąta podzielone w różnych stosunkach - wektory

Post autor: MJay »

O sorry. Teraz też przeczytałem równoboczny i się zastanawiałem gdzie problem
libertas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 paź 2010, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Boki trójkąta podzielone w różnych stosunkach - wektory

Post autor: libertas »

Odświeżam temat
ODPOWIEDZ