rownanie prostej zawierajacej cieciwe

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
tomciopaluch933
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 10 sty 2011, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

rownanie prostej zawierajacej cieciwe

Post autor: tomciopaluch933 »

\(\displaystyle{ S}\) jest środkiem jednej z cięciw okręgu \(\displaystyle{ (x-1) ^{2} + (y-1)^{2} =41}\) . Znajdź równanie prostej zawierajacęj cięciwe. \(\displaystyle{ S=(2,4)}\)
Ostatnio zmieniony 11 sty 2011, o 00:38 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

rownanie prostej zawierajacej cieciwe

Post autor: blost »

znajdz rownanie peku prostych przechodzacych przez pkt S. bedzie postaci y=ax+b, podstaw to do rownania okregu. oblicz pierwiastki tego rownania. podstaw do rownania \(\displaystyle{ \left| x_1-2 \right| =\left| x_2-2\right|}\) gdzie \(\displaystyle{ x_1 , x_2}\)to pierwsiastki.
tomciopaluch933
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 10 sty 2011, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

rownanie prostej zawierajacej cieciwe

Post autor: tomciopaluch933 »

wez mi to rozpisz krok po kroku
ODPOWIEDZ