Współrzędne wierzchołka

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
magda1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 7 lis 2010, o 13:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

Współrzędne wierzchołka

Post autor: magda1993 »

Punkty A i B są wierzchołkami trójkąta równobocznego. Wyznacz współrzędne wierzchołka C . (odp. to: \(\displaystyle{ C _{1} = (2+ 3\sqrt{3}; 1- 2 \sqrt{3} ) ; C _{2}= (2- \sqrt{3}; 1+2 \sqrt{3} )}\) )


Nie mam najmniejszego pomysłu jak się do tego zabrać, jak obliczyć te współrzędne tylko z zależności trójkątów, nie znając współrzędnych punktów A i B ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Współrzędne wierzchołka

Post autor: piasek101 »

To są raczej dane, a szukasz A i B.
MJay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RJS \ Krk
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 12 razy

Współrzędne wierzchołka

Post autor: MJay »

Skoro jest on równoboczny, to weź dwa równania okregów ze srodkami w pktach \(\displaystyle{ C_1}\) i \(\displaystyle{ C_2}\) i o promieniach równych długości odległości miedzy nimi. W miejscach gdzie się przetną można umieścić wierzchołki trójkąta, bo odpowiedzi będą dwie
ODPOWIEDZ