dany jest okrag o równaniu: \(\displaystyle{ x^{2} -6x+y^{2} -4y+8=0}\). rowność \(\displaystyle{ x^{2}+y ^{2}}\) była jak najmniejsza.
mam do tego 4 proponowane odpowiedzi.
I) 1
II) 2
III) \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
IV) \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)-- 9 sty 2011, o 16:36 --doszedlem to tego ze pierwsze dwie odpowiedzi sa bledne. i nie wiem co zrobic z tymi pierwiastkami. czy kto ma jakis pomysł?
najmnijesza wartosc rownania
najmnijesza wartosc rownania
Ostatnio zmieniony 9 sty 2011, o 13:35 przez hlejen, łącznie zmieniany 1 raz.
- Matm
- Użytkownik
- Posty: 329
- Rejestracja: 11 gru 2010, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5 razy
najmnijesza wartosc rownania
nie wiem czy tu nie trzeba wszystko co jest po za \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}}\) na prawo i wykorzystać wzrór na okręg \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=r^{2}}\)-- 9 sty 2011, o 18:26 --Jeżeli masz 4 proponowane odpowiedzi na starcie to podstaw kazda z nich i wtedy będziesz wiedział która jest najmniejsza
najmnijesza wartosc rownania
no tak, tylko ze jako odp masz podana sumę. czyli tyle wynosi suma \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}}\) a moze bys sporo punktow ktorych kwadraty sumowane daja te wyniki. tyle ze te kto musza spelniac to rowanie okregu. tyle to ja rozumiem.Jeżeli masz 4 proponowane odpowiedzi na starcie to podstaw kazda z nich i wtedy będziesz wiedział która jest najmniejsza
-
- Użytkownik
- Posty: 140
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RJS \ Krk
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 12 razy
najmnijesza wartosc rownania
No to podstaw \(\displaystyle{ x^2 + y^2 = 1}\), potem \(\displaystyle{ x^2 + y^2 = 2}\), potem \(\displaystyle{ x^2 + y^2 = \sqrt{2}}\) a nastepnie \(\displaystyle{ x^2 + y^2 = \sqrt{3}}\)
Do równania \(\displaystyle{ (3 - x)^2 + (2 - y)^2 = 5}\) i sprawdz które będzie spełniało warunek i będzie najmniejszą parą
Do równania \(\displaystyle{ (3 - x)^2 + (2 - y)^2 = 5}\) i sprawdz które będzie spełniało warunek i będzie najmniejszą parą